Hajátültetés

Vannak férfiak, akik kétségbeeséssel figyelik minden kihulló hajszálukat, míg másokat tar fejük sem zavar. Nincs ok elkeseredésre, mert a ritkás vagy kopasz terület műtéti eljárásokkal ismét "bozontossá" tehető.

A hagyományos műtéteknél a kopasz terület kimetszése után hajas területről lebenyt forgattak át a. Ezt a műtétet a jelentős hegvonal miatt ma ritkán alkalmazzuk.

K isebb, kb fél cm-es "pogácsák" átültetésével 10-20 hajhagymát hozhatunk pogácsánként a hátsó dús területről az elülső kopasz területre. Egyszerre 50-100 "pogácsa" átültetése végezhető. Az eljárás előnye, hogy viszonylag gyors, hátránya viszont, hogy az átültetett hagymák életképessége bizonytalan. Egyes esetekben 50 %-át is elveszíthetik. A kihullott területeken pedig látszanak a kis kerek hegvonalak. Emiatt egyre kisebb pogácsák alkalmazása után ma már a szálankénti mikrograft technika honosodott meg.

A mikrograft átültetésnél a tarkó dús hajterületéről kimetszünk egy vékony csíkot, ami kb 1000 hagymát tartalmaz és ezt a bőrdarabot nagyításban olyan apró darabokra vágjuk, hogy egy-két hagyma legyen csupán a bőrdarabokban. Utána készítjük el a kopasz területen metszésekkel vagy lézerrel a piciny 1-2 mm-es befogadó lyukakat. Ezekbe a lyukakba egy- két hajhagyma kerül. A szálankénti beültetés után is kötés van a fejen 1-2 napig. Hajmosás 6 nap után javasolt. Az eljárás türelmes páciens esetén helyi érzéstelenítésben is végezhető. A türelem a viszonylag hosszú, kb.3 órát meghaladó műtéti időtartam miatt szükséges. Ez alatt egyszerre 500-800 hajhagyma átültetése történik. Általában két-három alkalommal ismételni kell az eljárást megfelelő hajsűrűség eléréséhez. A várható végleges megtapadás kb 80-90 %. Ezután az eredmény már tartós, mivel a tarkó területéről származó hajhagymák hormonális érzékenysége kisebb, mint az elülső hagymáké. Ezeket az átültetett szálakat a további kopaszodás nem érinti.